18 December, 2017

A MURIT OFICIAL PPDD-UL

dan-diaconescu-

Prin decizia instanţei, care-l condamnă pe Dan Diaconescu la 5 ani şi jumătate de închisoare cu executare, practic PPDD dispare de pe  eşichierul politicii româneşti. Mă feresc să vorbesc despre vinovăţia, sau nevinovăţia “şoricelului”. Nu am suficiente date, În plus, datorez un minim respect forţei politice în care am activat aproximativ doi ani. Mă voi rezuma să arunc o privire retrospectivă asupra unor greşeli pe care le-am remarcat în timp,  greşeli care au contribuit decisiv la disoluţia PPDD.

În primul rand, ideea lui Dan Diaconescu de a scoate în prim plan femeile s-a dovedit falimentară. Nu pentru că erau femei, ci pentru că politica este un domeniu în care, pentru a performa, ai nevoie de mult mai multe “farmece” decât “hapcitudinile” necesare pentru a manageria un S.R.L. Atât Simona Man, cât şi Diana Voiculescu şi-au arătat destul de repede limitele în politică. Din păcate, Dan Diaconescu nu a arătat receptivitate la criticile care reliefau lipsa de soluţii arătată de conducerea asigurată de cele două, în siajul cărora se afla Liviu Neagu.

În al doilea rand, selecţia cadrelor în partid a fost una pe criterii strict financiare. Puteai să fi “boul bălţii”, dacă dispuneai de resurse financiare suficiente, puteai să-ţi găseşti un loc liniştit pe listele de candidaţi ale PPDD. Aşa se face că o serie de indivizi cercetaţi penal, sau chiar persoane trimise în judecată au intrat în parlament graţie “contribuţiilor” la bugetul flăcării violet. Monica Iaob Ridzi, Gigi Neţoiu, Antonie Solomon, sau deputatul “auto” sunt câteva exemple ilustrative. Dacă la alegerile parlamentare din 2012 PPDD a obţinut 68 de locuri în Parlamentul României, reprezentând cca. 11% din legislativ, cam acelaşi procent din aleşii partidului lui DD au ajuns după gratii.

Din nefericire, clientelismul promovat la centru a avut puternice reverberaţii în teritoriu. Celor deveniţi peste noapte demnitari trebuia sa li se aştearnă la picioare organizaţiile judeţene. Ce dacă ei în viaţa lor nu au fost în stare să conducă nici măcar o turmă de oi ? Eşti “derutat”, ori “senatorul melcilor”, apoi musai trebuie să te ungem şef de haită peste o organizaţie judeţeană. Altfel, cine ştie ce idée îţi vine şi te muţi cu arme şi bagaje la UNPR, PNL, ori direct la PSD. Prietenii ştiu de ce …

Mihai-Deaconu1 La Argeş, munca depusă de Marian Fulga şi echipa sa – ale cărei rezultate (2 deputaţi şi 1 senator) au situat organizaţia judeţeană pe poziţia a treia la nivel naţional – a fost răsplătită cu demiterea fără prea multe parlamentări, fiind întronat ca preşedinte interimar ilustrul învăţător anonim de la Muşăteşti, Mihai Deaconu. Tot ceea ce ştia “derutatul”Mihai Deaconu din politică era celebrul dicton “cine nu este cu noi, e împotriva noastră”. Ba nu ! Mai ştia să share-uiască din suma forfetară către unii jurnalişti pentru a avea o imagine favorabilă. Prin extensie, PPDD Câmpulung, organizaţia devenită cel mai bine structurată din întreg judeţul, a avut îndrăzneala să-şi aleagă o conducere statutară fără să includă – pe lângă statut – “recomandările” bossului de la judeţ, adică pe cei doi consilieri locali. Greşeală fatală. Jihad. Finalitatea – echipa aleasă legitim a demisionat în bloc, iar de organizaţia locală s-a ales praful. Înainte ca pulberea să fie scuturată peste conducerea centrală a partidului, cea care într-un dulce final fericit l-a aruncat şi pe distinsul anonim Mihai Deaconu ca pe-o măsea stricată.

Concluzie: Momentul este unul trist pentru Dan Diaconescu, din motive lesne de înţeles. Este de asemeni trist pentru miile de români care au vazut în PPDD o speranţă. Dar este şi un bun prilej de a învăţa ceva, de a reflecta la greşeli pentru a nu le repeta. Cel puţin eu asta îmi propun.

About The Author

Related posts

Leave a Reply