18 December, 2017

“Banii vorbesc, banii vorbesc; unii te ridică, alţii te lovesc.”

bani

Cam aşa glăsuiau Dan Bitman şi colegii săi din grupul Holograf. Dicolo de frumuseţea cântecului, care a mers la sufletul câtorva generaţii, mesajul este unul cât se poate de adevărat. Practic nimic nu se mişcă în lume fără bani, iar pentru ei oamenii sunt dispuşi să facă aproape orice. De la miciună sau furt, trecând prin sfera prostituţiei – fizică sau morală – ajungând chiar la crimă în anumite cazuri.

Ce ne face pe noi, oamenii obişnuiţi, să ne abţinem de la a face nelegiuiri este frica de lege, de repercusiunile care survin în urma încălcării normelor. Ce îi face pe ei – oamenii mai puţin obişnuiţi – să nu se dea în lături de la nimic este că ei fac legea, sau sunt în anumite relaţii cu cei care o fac, ori o aplică.

Zilele trecute, în urma aflării sentinţei definitive în dosarul “şcolilor”, citeam pe diverse forumuri postările oamenilor simpli care, surprinzător, nu erau atât de interesaţi de pedepsele primite de Constantin Nicolescu sau Călin Andrei ci de recuperarea prejudiciului. Şi pe bună dreptate, când auzi de sume de milioane de euro pe care unii şi le însuşesc cât ai bate din palme, îţi vine să-ţi faci cruce.

În cazul despre care facem vorbire, Curtea de Apel Bucureşti a decis şi recuperarea prejudiciului după cum urmează:

“În baza art. 397 C.p.p. obligă în solidar pe inculpaţii Nicolescu Constantin, Nicuţ Gheorghe, Ştefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian şi Grigore Dobre la plata către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – ANAF a sumei de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plăţii.”

De asemeni, recuperează de la Grigore Dobre suma de 260.800 de euro şi de la Constantin Nicolescu suma de 66.588,15 lei.

Instanţa a mai decis şi anularea cererii de finaţare pentru fondurile Phare care le-au adus belele inculpaţilor.

Revenind la ceea ce enunţam în debutul acestui material, cu excepţia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu şi a fostului patron al F.C. Argeş, Cornel Penescu – care oricum se afla la bulău pentru alte măgării, ceilalţi inculpaţi răsuflă uşuraţi. Chiar dacă vor da înapoi nişte bani, cel puţin nu merg la puşcărie. Cu alte cuvinte, se bucură de clemenţa legii. Dacă am fi fost în vreuna din ţările arabe, unde furtul se pedepseşte cu tăierea mâinii…

Dar, dacă am trăi într-o ţară normală şi în momentul în care ai fost condamnat definitiv într-un dosar s-ar proceda la confiscarea extinsă aaverii ? Adică, tot ceea ce nu poţi justifica prin rezultatele muncii tale cinstite să se confişte. Ţie şi afinilor tăi până la gradul 4. Cum ar fi ? Nu cumva s-ar gandi de 10 ori înainte de a se deda la fărădelegi, chiar şi potentaţii zilei ?

About The Author

Related posts

Leave a Reply