18 December, 2017

Când intră dracul în curtea bisericii …

eugeniu_matei

Cu mulţi ani în urmă, undeva la început de mileniu, împreună cu un foarte bun prieten, am avut privilegiul de a fi primit în audienţă de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Ziarist naiv, încercam să cred că pot obţine clemenţă din partea Înalt Preasfinţiei Sale pentru un supus care greşise mult prea pământean. Au fost invocate atunci, de o parte şi de cealaltă, argumente pro şi contra. Cu multă amărăciune în suflet, i-am adus la cunoştinţă înaltului prelat impresia că păstoreşte peste “un imens buboi” care, întâmplător, se spărsese în punctul B.

Total lipsită de importanţă finalitatea demersului nostru. Timp de aproape 15 ani m-am întrebat dacă nu am greşit făcând acea afirmaţie gravă. Dacă afirmaţia mea avea acoperire în fapte. În toţi aceşti ani, despre slujitorii Bisericii s-au făcut tot felul de afirmaţii. Din păcate, nimeni nu a probat nimic.

Începutul anului 2015 a venit cu un scandal urât, având în prim plan Protoeria Muscelului, pe protopopul Eugeniu Nicolae Matei, pe contabilul Alexandru Popescu şi, nu în ultimul rand, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului în curtea căreia s-au întâmplat grozăviile. Adică, un prejudiciu adus bugetului Protopopiatului de cca. 5,2 miliarde de lei vechi.

Ce înseamnă această sumă ? Este mai mare decât şpaga care se spune că se percepe pentru acordarea unei parohii către un tânăr absolvent de învăţămât superior teologic ? S-ar putea construi o nouă biserică cu suma asta ? Eventual între blocurile din vreun cartier câmpulungean. Câte autoturisme de lux pentru Înaltele feţe bisericeşti s-ar putea cumpăra din aceşti bani ? Eventual, ceva reparaţii, renovări, recondiţionări la Palatul Episcopal ?

La toate aceste întrebări, cu siguranţă fostul Protopop Eugeniu Nicolae Matei ştie răspunsurile. Sau măcar, le bănuieşte. După cum,  probabil că le bănuiesc şi procurorii. Şi unii dintre ziarişti.

Dar Înalt Preasfinţia Sa, Calinic Argatul (?!?)

About The Author

Related posts

Leave a Reply