18 December, 2017

Primarii penali ai Câmpulungului

Oancea2

Nu i-am cunoscut decât pe ultimii patru primari care şi-au proptit posteriorul în fotoliul comfortabil de la Primăria Municipiului Câmpulung.

Între aceştia, nea Gică Oancea face o figură aparte: genul de primar “aspirină” – care nu face nici rău, nici bine; uşor agramat (citez din memorie “e treizeci de bovine şi e cinci hectare”), dar care ţine să nu supere pe nimeni, nu te refuză – dar nici nu-ţi rezolvă problema. Puţin probabil să planeze asupra sa suspiciuni cu iz penal.

Ceilalţi trei – Sorin Buta, George Bălan şi Călin Andrei – fac parte dintr-o altă generaţie de oameni politici. Ei ar putea fi consideraţi “lupii tineri” ai politicii muscelene.

Înainte să se vadă cu sacii în căruţă, toţi trei erau foarte populari, modeşti, dispuşi să asculte, lăsând impresia că le pasă. După ce au ajuns să ocupe fotoliul din Cabinetul unu, parcă le-a luat dracul minţile. Nu mai erau populari, nu-i mai interesa decât satisfacerea nevoilor celui/celor care le-au oferit “susţinere” pentru accederea la întâia demnitate a oraşului, sau chiar a nevoilor personale. Că oameni erau şi ei, nu ?

Calin Andrei “Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită” îmi spunea un înţelept, cu ceva timp în urmă. Iar viaţa vine să confirme.

Călin Andrei a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare. Urmare a deciziei instanţei, prefectul a emis ordinul de încetare a mandatului înainte de termen. “Binevoitorii” spun că s-a sacrificat pentru binele oraşului. Gurile rele spun că a pătimit ca Al Capone, în sensul că a fost prins pentru o “găinărie”, nu pentru adevăratele tunuri. Unii, mai pestriţi la maţe, vorbesc chiar de investiţii în imobiliare, atât în Câmpulung, cât şi pe la Miami. Nu cred. Răutăţi!

Sorin ButaSorin Buta a fost şi el condamnat astăzi de instanţă la un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare. Nu pentru că ar fi semnat “ca prostul” din postura de primar cine ştie ce acte, nici pentru că ar fi “dat cu ciocu`” la Securitate, turnându-şi colegii de facultate. Ci pentru că din postura de deputat, ar fi executat anumite lucrări de proiectare, execuţie, dirigenţie de şantier … rahaturi. Din fericire, pentru el, mai are nişte căi de atac.

George BalanGeorge Bălan nu a fost condamnat. Încă. Având în vedere că s-a dat startul la delaţiuni, că Bălan a fost primar PSD – iar DNA e în plină campanie de scoatere la lumină a lucrurilor mizerabile facute în politică şi în administraţie, puţin probabil ca George Bălan să nu fie tras şi el la fund de un Constantin Nicolescu, sau un Doru Ioan Tărăcilă, sau mai ştiu eu care Gheorghe Marin, ori Nicolae Văcăroiu. Că doar nu mie-mi spunea lumea “primarul Pliculeţ”.

Mă bucură condamnările primarilor penali ai Câmpulungului ? Categoric, NU ! Îmi pare rău de omul Călin Andrei – cu care am fost coleg la Radio Orion, atunci când el realiza “Tonomatul prăfuit”; de omul Sorin Buta care era un “om normal” la Duminicile Muscelene; de omul George Bălan care mergea în deplasări cu echipa de fotbal ARO. Ăia erau nişte oameni de care-mi pare rău. Sincer !

About The Author

Related posts

Leave a Reply